VALERIU MOCANU – Președinte Fondator

VALERIU  MOCANU

Valeriu Mocanu s-a născut pe 26 iulie 1952, în satul Copcui, raionul Leova, Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, (astăzi Republica Moldova), într-o familie de intelectuali.

Valeriu este fiul lui Alexei, care a fost agronom, dar și pedagog. Tata, fără nicio frică, le spunea mereu celor doi copii că adevărata a lor Patrie este peste Prut și nicidecum la Est. Tata a decedat în 1964, la nici 48 de ani de viață.

Mama, Ludmila, s-a născut în orașul Leova, unde a fost colegă de școală cu Maricica Aldea, mama patrioților români basarabeni Ion Aldea Teodorovici și Petre Teodorovici. Ea a fost învățătoare, apoi Șefă a Grădiniței de copii din Copcui, satul în care s-a stabilit după căsătorie. Ea și-a făcut studiile și a locuit la sfârșitul perioadei interbelice la Galați și la Cluj și a îndrumat mereu cei doi copii să fie cinstiți și corecți în toate, i-a crescut, i-a educat și a suferit mult pentru ei.

La vârsta de 7 ani Valeriu Mocanu s-a înscris la Școala din sat, iar după clasa a opta a devenit student la Colegiul de Medicină din Chișinău, pe care l-a absolvit în februarie 1971 cu specializarea Medicină Preventivă.

Din 1970 până în 1976 a activat în Sanepidul din Chișinău, iat în intervalul de timp 1072-1974 a fost înrolat în armată.

Începând cu anul 1976 a activat la Studioul Cinematografic MOLDOVA-FILM, în calitate de asistent-operator imagine, dar și cameraman secund.

În intervalul de timp martie 1984 – octombrie 1986 a activat în trupa Teatrului Na țional M.EMINESCU din Chișinău, (pe atunci Teatrul Academic A.PUȘKIN), în calitate de Șef Montaj Artistic, iar în intervalul de timp 1986-1988 a activat în Cabinetul Metodic al Centrului pentru Premilitari.

Începând cu anul 1988 și până la sfârșitul anului 1991 a fost Director al Centrului de Cinematografe Școlare, Director adjunct, apoi Director al Întreprinderii Cinematografice Municipale din Chișinău.

Pe parcursul anilor 1991 și 1992 a fost Șef de Departament și Vicepreședinte al Bursei de Mărfuri și Valori MIR-PACE, iar din 1993 și până în 2005, Președinte SRL CORINA M.V.

Din 2005 este Președinte Fondator al Asociației Culturale (Obștești) Asociația Nativilor din 1952, iar din 14 februarie 2018 este Președinte Fondator al Academiei Națiunii Române (Asociație Culturală – Obștească).